Bouw mee

Een eigen gebouw, een plek onder de zon!

Bendigamos doet een serieuze poging om een eigen pand aan te kopen, het pand van ons dromen! Natuurlijk gaat hier veel tijd, geld en moeite in zitten en krijgen we dit alleen maar voor elkaar als we alle taken verdelen, want vele handen maken licht werk.

Kies een taak:

We hebben een deel van de taken verdeeld in kleine, hapklare stukjes die soms maar een paar minuutjes duren. Dus als je wat tijd over hebt, zoek dan hieronder wat leuks uit om te doen!

1. Schrijf een testimonial

Sponsors en andere organisaties willen graag zien dat er draagvlak is voor een initiatief. Daarom proberen we zoveel mogelijk testimonials te verzamelen. Heb jij er al een geschreven?
Volg de link en schrijf in een paar regels op waarom je blij bent met Bendigamos en/of waarom Bendigamos een gebouw verdient. En heb je nog wat meer tijd: vraag dan alsjeblieft ook aan andere vrienden, familie en andere bekenden om een testimonial op te sturen!

2. Teken onze petitie

Wij willen laten zien aan onze sponsors, subsidieverstrekkers en straks ook aan de gemeente Amstelveen, dat er breed draagvlak is voor een Joods community centrum onder de vlag en visie van Bendigamos. Daarom hebben we een petitie aangemaakt op Avaaz en ons doel is om 1000 steunbetuigingen voor ons initiatief te verzamelen! De petitie is er simpelweg om te zeggen dat je Bendigamos een eigen gebouw gunt.

Volg alsjeblieft deze link en teken de petitie en laat iedereen die je kent in je gezin, familie, vriendengroep, omgeving tekenen! Als je wat extra tijd over hebt, probeer dan alsjeblieft actief extra mensen te laten tekenen. Met 1000 steunbetuigingen kunnen we echt veel meer bereiken bij onze sponsors en bij de gemeente!

3. Comité van aanbeveling

Voor Sponsors en andere subsidieverstrekkers is het goed als prominente Joodse (en niet-Joodse) betrokkenen zich achter ons initiatief scharen. Het is moeilijk om te omschrijven wie hier wel of niet in past: het gaat erom dat subsidieverstrekkers/sponsors door deze aanbeveling ons initiatief extra serieus nemen.

Ken of ben jij iemand met een functie met aanzien in de Joodse en/of niet Joodse wereld waarvan je denkt dat het onze aanvraag extra gewicht kan geven, vul dan alsjeblieft de vragen in op de onderstaande link, of stuur hen de link door.

4. Andere bijdragen aan ons initiatief

Andere dingen die we kunnen gebruiken op dit moment:

– Hulp bij het opbouwen van onze website

– Mensen die potentiële sponsors willen bellen

– Ideeën voor mogelijke sponsors/organisaties die we kunnen benaderen

– Mensen die (af en toe) een organisatie/persoon willen bellen/mailen voor steun

– Leuke wervende foto’s/filmpjes 

– Mensen die kunnen helpen om ons business plan verder te verbeteren.

– Mensen die onze pagina’s, teksten en formulieren willen vertalen in het Engels en/of Hebreeuws

– Mensen die willen helpen om de vaart in het project te houden.

Zou jij graag met een van deze dingen willen helpen? Stuur dan heel snel een mailtje naar bendigamosnl@gmail.com, dan kunnen we snel aan de slag! 

N.B. Als je al toegang hebt tot onze online ‘excel’, dan kan je daar al de lijst vinden van organisaties die benaderd moeten worden en is er een plek waar je namen/telefoonnummers om te bellen kunt vinden.

Een aantal van onze testimonials tot nu toe:

Recentelijk heeft synagogegemeenschap Bendigamos de mogelijkheid gekregen een eigen gebouw aan te kopen. Dit biedt Bendigamos de mogelijkheid om verder te groeien, aangezien het gebouw dat nu gehuurd wordt te klein geworden is, vooral als er een grote kiddoesj is.

Ik vind Bendigamos belangrijk voor Joods Nederland omdat het een thuisgevoel geeft aan veel mensen die zich in andere sjoels minder welkom voelen. Ik denk dat dit voor een groot deel verklaard kan worden door het leiderschap van Nachshon Rodrigues Pereira. Hij weet een goede middenweg te hanteren tussen enerzijds het behouden van een orthodox-Joodse koers (zo geeft een orthodoxe rabbijn na de dienst een droosje, en is er een mechitza) en anderzijds de democratische sfeer waarin mensen, van vroom tot vrij, uitgenodigd worden om voor een bepaalde taak verantwoordelijkheid te nemen. Zo roept Nachshon bij het lezen van de Thora vaak jongens en mannen op die niet veel in sjoel zijn geweest. Ook kan iedereen die het leuk vindt om de kiddoesj voor te bereiden, zich daarvoor aanmelden. Op deze manieren voelen mensen zich direct betrokken bij de sjabbatdienst en bij het Jodendom.

Dit doet Nachshon allemaal zonder druk uit te oefenen op de leden. Je mág komen naar Bendigamos en je mág een taak oppakken, maar het hoeft niet. Ik ben geen psycholoog, maar ik denk dat mensen zich hierdoor vrij voelen en uit zichzelf taken gaan oppakken. Daarnaast moedigt Nachshon leden aan om wanneer zij behoefte hebben aan iets, zoals het leren van Hebreeuws, het zoeken van meer diepgang in Joodse onderwerpen, of sociale activiteiten, zelf initiatief te nemen tot de organisatie hiervan. Hierbij is hij altijd bereid mee te denken en mee te organiseren.

Tot slot wil ik niet sentimenteel zijn, maar ik denk dat Bendigamos cruciaal is voor het Nederlandse Jodendom omdat het echt iets bijdraagt aan de heropbouw hiervan na alle verliezen die we geleden hebben in de oorlog. Ik denk dat een eigen gebouw zou kunnen bijdragen aan deze heropbouw!
Anne Ornstein
Amsterdam

Ik ga naar Bendigamos om in contact te blijven met de joodse cultuur en andere Joods mensen en de tradities kan blijven houden.

Bendigamos is erg open en verwelkomend naar nieuwe mensen, dat maakt het voor mij speciaal en anders dan hoe ik andere organisaties en sjoels heb ervaren. Bendigamos is heel laagdrempelig, warm en uitnodigend.

Ik vind het leuk dat ik zelf ook betrokken ben. Mitswes doen, de Torah tillen, opgeroepen worden, soms uit de Torah lezen, Jimloch en kidoesj maken, dit is echt mijn plek.

Aan de ene kant vind ik het leuk als een synagoge heel mooi is en historisch, zoals de PIG. Het voelt enerzijds als thuis, maar het is ook wel erg groot, leeg en overweldigend. Onze locatie nu geeft een heel knus gevoel, maar helaas past niet iedereen er in!

Met een eigen gebouw straks is het makkelijker om iedereen een plek te geven en dat er plaats is om verschillende activiteiten te organiseren voor verschillende groepen.
Jonah Lopes Cardozo
Een droom wordt werkelijkheid.
Een community Centrum voor Bendigamos, waarin een nieuwe shul met uitbreiding voor de hoge feestdagen kan zijn, een speel en leerruimte voor kinderen, een leerruimte voor opgroeiende Joodse kinderen, studentenkamers, huureenheden voor huisartsen, fysiotherapeuten, kunstenaars en ook een koosjere mensa en bovendien een gezellig restaurant en heel veel andere ruimtes, die ingevuld kunnen worden?
Het lijkt niet waar te kunnen zijn, maar met Nachshon is alles mogelijk. Met zijn ongelofelijk enthousiasme steekt hij zijn hele kehille aan en binnen de kortste keren is eer een grote groep leden en aspirant leden die hier deelgenoot van willen zijn.
Waarom deze uitbreiding en is dit wel nodig? Het Moadon wordt te klein en er zijn een heleboel Joden die Bendigamos aantrekkelijk vinden, sefardim en ashkenazim en modern orthodoxen en Liberalen, iedereen komt er voor de warmte die van Bendigamos uitgaat. Dat is uniek in Amsterdam maar ook in Nederland. Bovendien staan een heleboel Joden op de wachtlijst om lid te worden, omdat er geen plaats is in de shul tijdens de diensten.
En nu is er een community centrum te koop, een monumentaal gebouw, waar nog wel wat aan gedaan moet worden qua onderhoud, maar dat al te gebruiken is. De koopprijs is wel heel veel, maar de eerste 10% moet er in een maand komen en dat is 450,000 euro. Volgens Nachshon kan dat bedrag er komen door leningen, fondsenwerving en crowdsourcing.
Nachshon heeft een rotsvast vertrouwen dat dit zal lukken binnen deze maand en dat straalt hij uit naar de groep die nu gevormd is.
Ik ben er ook van overtuigd dat ieder steentje bijdragen, of het nu een euro is of veel meer, of het nu feitenkennis is of daadwerkelijke hulp, het bedrag zal er komen en dan….. Is er tijd tot januari 2024 om de rest bij elkaar te krijgen van 4,1 miljoen euro.
Nog even dit: het is bijna de maand elloel. En daarna Rosh Hashana. Wat zou het een goed idee zijn om de Tsedaka die je geeft te bestemmen voor Bendigamos om dit gebouw in zijn bezit te krijgen. Een hele grote mitswe voor een heel goed doel, een multifunctioneel gebouw met veel buiten en binnenruimte en op loopafstand voor iedereen in Buitenveldert/Amstelveen.
Ada Prins
Toen Bendigamos zijn bestaan aankondigde 8 jaren geleden, dacht ik; ‘ daar gaan we weer, daar komt de zoveelste sjoelgemeenschap’. Nu jaren later moet ik bekennen dat Nachshon een sjoelgemeenschap heeft opgebouwd die wel degelijk iets toevoegt. Zodra je bij Bendigamos binnenkomt voel je de betrokkenheid en nog belangrijker, je voelt je welkom. Bendigamos is een sjoelgemeenschap die niet alleen aan de religieuze behoefte voldoet maar ook een zeer belangrijk joods sociaal aspect heeft, het is een ontmoetingplek voor jong en oud.
Danny Keizer
Scroll to Top